Fluoride meten in drinkwater

18/10/2023

Fluoride is een natuurlijk voorkomend mineraal dat in kleine hoeveelheden in drinkwater kan voorkomen. In Nederland en België is de concentratie fluoride in drinkwater wettelijk geregeld. Om een te hoge concentratie te voorkomen, wordt het fluoridegehalte continu gemeten.

Lees ook: 'De complete gids voor het meten van troebelheid in water'

Fluoride in drinkwater?

Fluoride meten in drinkwater

Fluoride is een element dat van nature in de aardkorst voorkomt. Het is een kleurloos, geurloos en smaakloos mineraal. Hoewel fluoride van nature in veel waterbronnen voorkomt, wordt het in bepaalde landen zelfs aan watervoorzieningssystemen toegevoegd om gezondheidsvoordelen voor het publiek te bieden. In België en Nederland wordt drinkwater niet gefluorideerd.

In lage concentraties is fluoride veilig voor menselijke consumptie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een aanbevolen dagelijkse inname van 0,05 tot 0,1 mg fluoride per kilogram lichaamsgewicht vastgesteld.

Een te hoge concentratie fluoride in drinkwater kan leiden tot fluorose. Fluorose is een verkleuring van het tandglazuur. Het tandglazuur wordt minder hard en kan vlekken en putjes krijgen. Fluorose is meestal onschuldig, maar kan in ernstige gevallen leiden tot pijn en gevoeligheid van de tanden.

Fluoride in drinkwater meten

Door de fluorideconcentratie in bronwater te meten, kan de zuiveringsinstallatie naleving garanderen van de maximale verontreinigingsniveaus.

x

HI5522

Dit toestel laat toe om naast pH, mV, redox, geleidbaarheid, resistiviteit, TDS, NaCl en temperatuur ook, in combinatie met een ISE-elektrode, fluoride te meten. De meter is voorzien van een groot grafisch kleurdisplay. De meter herkent automatisch twee- of vierring EC-elektrodes. Het instrument is uitgerust met een unieke Cal-checkfunctie die u toelaat om vervuilde buffers of elektrodes tijdig op te sporen om problemen te voorkomen.

Bekijk de HI5522 ISE-meter voor waterkwaliteit

x

HI83399

De HI83399 is een compacte, multiparameter fotometer voor het meten van de belangrijkste parameters van de kwaliteit van water en afvalwater. De meter is één van de meest geavanceerde fotometers op de markt, met een innovatief optisch ontwerp dat een referentiedetector en lens gebruikt om fouten te elimineren door veranderingen in de lichtbron of onvolkomenheden in de glazen cuvet. Deze meter beschikt over 83 verschillende voorgeprogrammeerde methoden en meet de 40 belangrijkste parameters voor waterkwaliteit. Digestieparameters omvatten COD, totaal stikstof en totaal fosfor, die belangrijk zijn voor nutriëntmonitoring. De HI83399 biedt ook een absorptiemeetmodus voor prestatieverificatie en voor gebruikers die graag hun eigen concentratie-versus-absorptiecurves ontwikkelen.

Bekijk de HI83399 fotometer voor waterkwaliteit

x

HI801

De HI801 begeleidt u stap voor stap door het maken van uw eigen aangepaste methode. De gebruikersinterface zal u helpen om uw methode te benoemen, de meetlengten te bepalen, reactietimers te creëren en de methode te kalibreren. 94 algemeen gebruikte methoden voor chemische analyse zijn voorgeprogrammeerd. Programmeer maximaal 100 persoonlijke methoden die maximaal tien kalibratiepunten kunnen bevatten, vijf verschillende golflengten (die tegelijkertijd kunnen worden gebruikt) en vijf reactietimers.

Bekijk de HI801 spectrofotometer

x

HI97729

Deze draagbare fotometer is ontworpen met een innovatief optisch systeem dat superieure prestaties biedt wat betreft nauwkeurigheid, herhaalbaarheid en snelheid. Deze dompeldichte meter is uiterst intuïtief en gebruiksvriendelijk, met een helpmodus die u stap voor stap begeleidt.

Bekijk de HI97729 fotometer voor fluoride

x

HI98191

De HI98191 is een draagbaar meetinstrument waarmee naast pH en mV ook ISE gemeten kan worden. Het instrument is uitgerust met een unieke cal-checkfunctie die het mogelijk maakt om vervuilde buffers of elektrodes tijdig te detecteren om zodoende onnodige problemen te voorkomen. Naast de standaard pH-elektrode, kunnen er op de HI98191 ook ISE-elektrodes aangesloten worden. De HI98191 is een gebruiksvriendelijk instrument met een groot grafisch en verlicht display.

Bekijk de HI98191 multiparameter

 
< Terug