Het belang van temperatuur bij voeding
19/08/2021Temperatuur heeft invloed op het afvallen van de bladeren, het zetten van onze koffie en de warmte van appelcider. Als we overgaan in de herfst, speelt temperatuur een grote rol. Een nauwkeurige bepaling van de temperatuur (de maat voor warm of koud) is een belangrijke factor in veel industrieën en wetenschappelijke vakgebieden. Wat zijn enkele veelvoorkomende sectoren die temperatuurmetingen gebruiken?
Lees ook: 'Gids voor het meten van de pH van voeding'
Voeding
Temperatuur is van groot belang voor zowel voedselproducenten als voor mensen die gewoon thuis willen koken. Of het nu gaat om barbecueën of wachten tot het water kookt, temperatuur is belangrijk bij het bereiden van een maaltijd. Het kan de kwaliteit, smaak en versheid van voedsel beïnvloeden. Als de verkeerde temperatuur niet nauwlettend wordt gecontroleerd, kan dit ernstige gezondheidsrisico's voor de consument betekenen.
Een instrument dat essentieel is voor zowel voedingsprofessionelen als liefhebbers, is de thermometer. Hanna Instruments heeft een verscheidenheid aan verschillende thermometers op basis van de beoogde toepassing. De Hanna Instruments Checktemp® digitale thermometer HI98501 meet bijvoorbeeld de temperatuur van vloeibare en halfvaste producten door middel van een roestvrijstalen steeksonde, waardoor routinecontroles eenvoudig en snel zijn voor zowel inkomende als uitgaande goederen.
Drank
Bij het maken van wijn en bier speelt temperatuur een belangrijke rol in de kwaliteit van het eindproduct. Alleen de omgevingstemperatuur kan een positief of negatief effect hebben tijdens het wijnbereidings- of brouwproces, evenals de temperatuur waarbij de fermentatie plaatsvindt.
Bij pasteurisatie van melk is de temperatuur cruciaal om schadelijke pathogenen, zoals Llisteria, salmonella en escherichia (waarvan het geslacht de algemeen bekende bacteriën E. coli omvat) te verwijderen.
Landbouw en serres
In landbouw- en serretoepassingen kan temperatuur het verschil maken tussen leven en dood voor planten, voedsel en andere gecultiveerde producten. Als een serre te veel warmte produceert, kunnen planten verstoord raken of zelfs vergaan. Hanna Instruments biedt veel producten voor serreverzorging, waaronder de temperatuur-T-logger HI144. Voor continue logdoeleinden is de HI144 perfect voor serres, omdat deze niet verwijderd hoeven te worden om de omgevingstemperatuur te volgen, en kunnen worden geprogrammeerd om een alarm te laten afgaan wanneer de temperatuur te hoog of te laag wordt.
Naarmate we de herfsttemperatuur geleidelijk beginnen te voelen veranderen, is het belangrijk om het effect te onthouden dat temperatuur niet alleen op onze gezondheid heeft, maar ook op de kwaliteit van voedsel en drank die we produceren en consumeren.
Temperatuur bewaken
Thermokoppel
- K-type thermokoppelthermometer met dubbele ingang - HI93532
- K-type thermokoppelthermometer met dubbele ingang - HI93532R (met optionele Cal-knop, RS232-uitgang en verlicht lcd)
- Draagbare thermokoppel type K thermometer: -50 tot 1350°C - HI935001
Thermistor
- Foodcare thermistor thermometer - HI93501
- Draagbare thermistor thermometer voor bier, met sonde van 1m - HI935012
Dataloggers
Weerstand - Pt100
- 4-draads Pt100-thermometer - HI955501
Lees ook onze 'Gids voor het meten van de pH van voeding'
< Terug