Opgeloste zuurstof meten bij hydrocultuur

25/05/2023

In hydrocultuursystemen worden planten gekweekt in een teelaardeloze omgeving en krijgen ze alle essentiële voedingsstoffen uit een nutriëntoplossing. Deze oplossingen worden nauwkeurig gecontroleerd op pH, geleidbaarheid, totaal opgeloste stoffen en specifieke voedingsconcentraties. Een parameter die echter vaak over het hoofd wordt gezien, is zuurstof.

Lees ook: 'Voedingsstoffen testen met de GroLine HI9814'

Bewaking van opgeloste zuurstof in irrigatiewater

Wortelstelsel opgelost zuurstof meten

Gezond wortelstelsel

Zuurstof is essentieel voor de ontwikkeling van een gezond wortelstelsel, zowel voor de aerobe ademhaling van de wortels als voor het ondersteunen van een gemeenschap van nuttige aerobe bacteriën in de wortelzone. Onvoldoende zuurstofniveaus in de wortelzone leiden tot minder ontwikkelde wortels, beperkte opname van voedingsstoffen en een verhoogde populatie van ongewenste bacteriën en schimmels, die allemaal leiden tot plantstress.

Er zijn meerdere soorten hydrocultuursystemen, maar enkele van de meest voorkomende zijn:

  • diepwatercultuur, waarbij de plantenwortels worden ondergedompeld in een voedingsoplossing
  • aeroponics-systemen, waarbij de plantenwortels in de lucht groeien en worden verneveld met een voedingsoplossing
  • voedingsfilmtechniek, waarbij de uiteinden van de wortels in contact komen met een oppervlak dat is bevochtigd met voedingsoplossing
  • druppel- of passieve irrigatiesystemen, waarbij de plantenwortels groeien in inerte media zoals cacaoturf, steenwol of perliet, en de voedingsoplossing er langzaam doorheen druppelt

Beluchting van de voedingsoplossing

In systemen waar de wortels onder water staan, is beluchting van de voedingsoplossing essentieel voor een gezonde wortelontwikkeling. Opgeloste zuurstof (DO)-niveaus van 5 mg/l en hoger worden aanbevolen, aangezien lagere niveaus schadelijk en mogelijk dodelijk zijn voor planten. Een DO-concentratie van 5 mg/l is echter moeilijk vol te houden in een kasomgeving. Naarmate de temperatuur van water stijgt, neemt de oplosbaarheid van zuurstof af.

De verhoogde temperaturen in kassen resulteren in een lage DO-oplosbaarheid, evenals een hogere wortelademhaling en een hoger zuurstofverbruik. DO-concentraties hoger dan 5 mg/l kunnen worden gehandhaafd door beluchting. Beluchting kan worden bereikt door het gebruik van luchtpompen en zuurstofverspreiders, toevoegingen van chemicaliën zoals waterstofperoxide of ozon, of fysiek door snel mengen.

Opgeloste zuurstof meten als een expert

xxx

Als één van de weinige fabrikanten van opgeloste zuurstofmeters wereldwijd, heeft Hanna Instruments de taak op zich genomen om de industrie een uitgebreid gamma van producten aan te bieden die aan de meeste toepassingseisen beantwoorden. Hanna Instruments luistert constant naar de feedback van klanten en ontwerpt producten voor u.

Een kwekerij nam contact op met Hanna Instruments voor een manier om de opgeloste zuurstof in hun irrigatiewater te monitoren. De kwekerij gebruikte een combinatie van zowel grondgebaseerde kweekmethoden als passieve irrigatie-hydrocultuursystemen en wilde een manier vinden om de DO in hun reservoirtank te meten, evenals hun hydrocultuur-nutriëntoplossing op verschillende punten in de kas. De klant oververzadigde hun irrigatiewater tot 10 mg/l DO met een luchtpomp en uitblaassteen. Dit was om ervoor te zorgen dat de niveaus op 5 mg/l of hoger zouden worden gehouden zodra de voedingsstoffen waren toegevoegd en de voedingsoplossing door de kas was gedruppeld.

HI98193 meter voor opgeloste zuurstof en BZV

Hanna Instruments bood de waterdichte HI98193 draagbare meter voor opgeloste zuurstof en biologisch zuurstofverbruik (BZV) aan. De HI98193 is een robuuste, draagbare meter voor opgeloste zuurstof die is ontworpen voor veeleisende toepassingen. Deze professionele waterdichte meter voldoet aan de IP67-normen en meet DO, luchtdruk, BZV en temperatuur. De HI98193 wordt compleet geleverd met alle accessoires om een DO-meting uit te voeren, in een duurzame draagkoffer. De temperatuurcomponent op de DO-sensor zorgt voor automatische temperatuurcompensatie in DO-metingen, wat resulteert in nauwkeurigere metingen. Hoogte- en zoutgehaltecompensatie kan ook worden ingeschakeld. De voorgevormde DO-membranen maken het verversen van het elektrolyt en het vervangen van het membraan uiterst eenvoudig.

HI98198 LDO-oximeter met optische sonde

De HI98198 draagbare opgeloste zuurstofmeter is een waterdichte meter met een digitale optische elektrode en een uitgebreid meetbereik tot 50 ppm en 500 % verzadiging. De HI98198 compenseert automatisch opgeloste zuurstofconcentraties. Temperatuur- en atmosferische drukcompensaties worden automatisch uitgevoerd. Saliniteitscompensatie kan handmatig worden ingegeven. Drukcompensatie kan met de ingebouwde barometer worden gevalideerd aan de hand van een referentiebarometer en kan indien nodig opnieuw worden gekalibreerd in door de gebruiker te selecteren eenheden (mmHg, inHg, atm, psi, kPa, mbar). De interface is intuïtief, en dus voor elke gebruiker geschikt.

HI98494 multiparameter voor alle fundamentele parameters van irrigatiewater

De HI98494 kan tot twaalf parameters weergeven. De pH-, EC- en DO-metingen worden automatisch gecompenseerd voor temperatuurschommelingen. Opgeloste zuurstofmetingen worden automatisch gecompenseerd voor barometrische druk en zoutgehalte. Contextspecifieke hulp op het scherm is direct beschikbaar met één druk op de knop. De waterdichte digitale sonde heeft een ingebouwde temperatuursensor en drie poorten voor pH (ORP), EC en optische DO-sensoren, die automatisch worden herkend.

 
 

Bekijk de Hanna Instruments opgelost zuurstofmeters voor hydrocultuur

< Terug