Waarom zwaveldioxide in wijn meten?

26/05/2023

Zwaveldioxide (SO2) is antiseptisch, effectief en antioxidant en is een onmisbare hulp voor wijnbouwers van het persen tot het bottelen. De totale afwezigheid van zwaveldioxide is zeldzaam. Zelfs bij afwezigheid van sulfiet worden lage doses gevormd door de fermentatiegist. De werking is meervoudig: het doodt bacteriën en ziektekiemen van druivenziekten, beschermt het aroma en beschermt het tegen te intense oxidatie door een voldoende laag niveau van oxidatiereductie in te stellen. De lokale regelgeving stelt zeer nauwkeurig de maximale SO2-gehaltes vast voor de verschillende soorten wijn.

Lees ook: '8 tips voor het voorbereiden van uw wijnlab'

Belang van zwaveldioxide in wijn

rôle du SO2 lors du pressurage du vin

Tijdens het persen is de rol van SO2:

  • antiseptisch: remt microben (bacteriën en in mindere mate gisten), de werking op de gisten vertraagt de alcoholische gisting en laat bezinking plaatsvinden
  • antioxidant: het voorkomt de chemische oxidatie van de most en in het bijzonder die van fenolische verbindingen
  • antioxidase: remt tyrosinase en in mindere mate laccase en voorkomt daardoor de (zeer snelle) enzymatische oxidatie van fenolverbindingen in de most
 

Wijntitrator voor het meten van vrij en totaal SO2

HI84500 - Mini-titreur spécial vin pour la mesure du SO2 libre et total

Wanneer SO2 aan wijn wordt toegevoegd, wordt een deel ervan onmiddellijk gecombineerd, terwijl een ander deel ongebonden SO2 is. Het ongebonden deel wordt ook wel vrij genoemd en garandeert de bescherming van de wijn door zijn antioxiderende werking. Gecombineerd SO2 en vrij SO2 vormen wat men totaal SO2 noemt.

Vrij SO2 bestaat in twee vormen. Bisulfiet (HSO3 ̄) is de overheersende vorm, maar dit is relatief inefficiënt. Moleculaire SO2 is de minderheidsvorm, maar het is degene die antiseptisch is. Het wordt actief SO2 genoemd, het is zwavelig zuur H2SO3. Het aandeel ervan ten opzichte van bisulfiet is afhankelijk van de pH, het alcoholgehalte en de temperatuur. De streefwaarde voor de bestrijding van micro-organismen ligt dan tussen 0,35 en 0,60 mg/l actief SO2.

De HI84500 kan worden gebruikt voor het analyseren van vrije en totale SO2 in alle wijnen, inclusief rode wijnen, die moeilijk te analyseren zijn met traditionele methoden in combinatie met een kenmerkende kleurverandering om het eindpunt te bepalen.

Bekijk de HI84500 Speciale wijntitrator voor het meten van vrij en totaal SO2

Toepassing

HI84500 - Mini-titreur spécial vin pour la mesure du SO2 libre et total

De HI84500 is een microprocessorgebaseerde automatische mini-titrator en ORP-meter, ontworpen voor snelle en nauwkeurige analyse van vrije en totale SO2 in most en wijn. Op basis van de Ripper-methode kan het lage SO2-gehalte (1,0 tot 40,0 mg/l) en het hoge SO2-gehalte (30-400 mg/l) worden bepaald.

De HI84500 bepaalt de concentratie van vrij en totaal zwaveldioxide in wijn uit overtollig jodide toegevoegd aan het wijnmonster, dat reageert met jodaat dat door de titrator is geïntroduceerd om jodium te produceren. Het in het monster geproduceerde jodium reageert vervolgens met de zwaveldioxide in de wijn volgens de redoxreactie. Deze reactie wordt gecontroleerd door de HI3148B/50 ORP-elektrode, waar een mV-verschuiving wordt gegenereerd nabij het eindpunt, waardoor de injectiedoses worden verlaagd en het equivalentiepunt wordt bepaald. Dit wordt bereikt door het ontwerp en de technologie die is gebruikt bij de ontwikkeling van deze sensor die is ontworpen voor redoxtitraties in wijn- en mostmatrices.

Het analyserapport kan bij de titratiegrafiek worden opgeslagen en via USB worden opgehaald.

 

< Terug